Brood Depot (desem brood)

Schaapweg 4, Westernieland


Brood Depot is een ambachtelijke 1-vrouwsbakkerij in Het Hogeland. De bakkerij richt zich volledig op desembrood. En die vrouw ben ik, Saskia Boesveldt.

December 2021 durfde ik het aan: bakken voor een breder publiek. Ik ben niet altijd bakker geweest. In 2019 heb ik besloten me om te scholen. Bij Edwin Klaasen en de Bakery Institute heb ik de fijne kneepjes van het desembrood bakken geleerd.

Mijn liefde voor brood en het ambacht is ontstaan in Frankrijk. Die bakkerijtjes in elk dorp, hoe klein ook, soms alleen in de vorm van een depot. Die heerlijke geur van vers gebakken baguettes. De broodjes op de camping, de avond ervoor gereserveerd. Dat gevoel, die positie en die service had ik voor ogen toen ik mijn desembrood bakkerij Brood Depot startte in Westernieland, in het noorden van Groningen.

Brood Depot is geen winkel. Ik bak vanuit mijn tot bakkerij verbouwde schuur achter het huis. Twee keer per week kunnen dorpsbewoners en liefhebbers uit de regio hun vooraf bestelde brood ophalen in de bakkerij. Of oppikken bij een van de drie ophaalpunten in Het Hogeland: in Ulrum, Uithuizermeeden of Winsum.

Ik ben een echt ambachtelijke bakker. Alles gebeurt met de hand, al heb ik gelukkig wel een deegkneder en een vaatwasser. Het brood dat ik bak, of het nu een ‘gewoon’ brood is, een oer-tarwebrood, stokbrood of een hartig brood, elk brood is gebaseerd op een voordeeg, desem of kookstuk. Het kneed- en rijsproces van mijn broden is bewerkelijk en vraagt om aandacht en geduld. Een brood van Brood Depot doorloopt gemiddeld een proces van bijna twee dagen. Het resultaat is een smakelijk, voedzamer en beter verteerbaar brood.


 Producten 


- Heerlijk DESEM brood in alle soorten, vormen en maten.

- Puur brood of met gepofte bieten en alle andere variaties uit de tuin

Het meel haal ik voor het grootste gedeelte bij het biologisch akkerbouw bedrijf van de familie Havenga Landgoud (BIO) 

Het graan wordt gedorsen bij de molen Joeswert te Feerwerd


 Openingstijden 


Bestellen online via de website https://brooddepot.nl/

Afhalen na bestelling Iedere zaterdag op de bakkerij in Westernieland tussen 10 en 12 uur! Ten zij anders vermeld op de website klik hier

Afhaallocaties

  • Kloosterburen: Proefschuur
  • Ulrum: Van der Spek
  • Uithuizermeeden: Waddenslager
  • Warffum: Spijslokaal
  • Winsum: Kleikracht
  • Westernieland, Brood depot


Podcast


Luister hier naar het prachtige, ambachtelijke verhaal van Brood depot.