Boerderij Edzemaheerd (BIO)

Trekweg 4 Leens


 Kenmerken 


 groen groen   Ons bedrijf 


Anita Jongman, die de initiator is van de Groene Winkelkar, heeft samen met haar dochter Agnes de Boer en haar schoonzoon Klaas Jan Mulder een biologisch melkveebedrijf in Leens (Noord Groningen).

Wij passen robot melken toe in combinatie met dag en nacht stripweiden. Het is onze passie om de boerderij zo te runnen dat we samenwerken met de natuur, dat we meer dan voldoen aan de kwaliteitsdoelen van 2030-2050 en dat dit geheel financieel duurzaam is en aan de maatschappelijke eisen tegemoet komt.  Wij hebben bloemen geteeld voor de insecten, bijen en vogels. En ook omdat het prachtig lijkt in het landschap. Nu zijn we over gegaan op blijvende biodiversiteit door de teelt van kruidenrijk grasland. Daar genieten de melkkoeien dagelijks van en ook alle insecten en alles wat erin huisvest en rondscharrelt. De oppervlakte is veel groter dan een rand bloemen en de bijdrage voor de biodiversiteit ook. 

We proberen de koeien zoveel mogelijk het gras zelf op te laten halen door ze te weiden en de mest ook zelf naar het land te brengen. Dit is erg gunstig voor de milieudoelstelling. We gebruiken weinig trekker uren met diesel op het land en laten de koeien poepen en plassen op verschillende plekken zodat de emissie er tijdens het weiden eigenlijk niet is. Aankoop van krachtvoer van buiten het bedrijf proberen wij te minimaliseren. Ook de jongste dieren lopen zo snel mogelijk buiten, zolang de bodem de dieren kan dragen. Op kleigrond kun je met regen niet lang op de grond lopen met de dieren. Dan zak je, zoals wij boeren dat zeggen, erdoor heen.

Wij hebben nieuwe erfbeplanting aangelegd in 2020. Sinds 2022 een bijenkas met 50.000 bijen. Weidevolgels, riet en zangvogels, kerkuilen, kippen, poezen, honden, een varken, paarden, koeien en schapen. Insecten broedplaatsen. 200 meter haag en veel nestkastjes en zwaluwen. 


 Blog 


Door via m’n blogs in De Groene Winkelkar het boerenleven te beschrijven en te tonen, kan ik jullie een kijk geven op ons leven op de boerderij. Jullie kunnen zien hoe het er precies aan toe gaat op ons bedrijf.  Bekijk hier alle artikelen.


 Webshop 


Bezoek onze webshop voor overheerlijke kaas, klik hier!

Wij verkopen alleen graskaas in mei / juni. Je kunt het in voorverkoop kopen en het wordt 4 weken nadat de kaas is gemaakt gesneden en online op vrijdag verzonden zodat het op zaterdag wordt bezorgd. Als het goed is. 

Dus wanneer je graag kaas wilt van ons bedrijf dan is snel bestellen de beste optie. 

 


 Video 


 Foto's