🐄 Prijswinnaar

Dank je wel iedereen die meegedaan heeft aan de prijsvraag! En we hebben 2 prijswinnaars! De vraag was "hoe warm komt de melk aan in de kaastobbe bij onze kaasmaakster Christa Moesker. Zo rechtstreeks uit de koe zonder koeling".

 

Dit om even een beeld te geven van de inzendingen.
Laagste temperatuur 4,6
Hoogste temperatuur 35
Gemiddelde 25,2

 

En wat was nu de temperatuur? De foto hieronder is het bewijs. 28,7 graden. Perfect zei Christa toen ze de temperatuur zag. Ik kan direct beginnen. 


En de prijswinnaars! 

Gerda van Eck en Andries Munsterman zaten er het dichtste bij. Met 28 graden. Gefeliciteerd Gerda en Andries. Jullie krijgen wanneer de kaas jong belegen is een stukje opgestuurd. En dan horen we natuurlijk graag van jullie hoe het smaakt. 🐄 Wat gebeurd er met de kaas die Christa nu gemaakt heeft? 

Binnen het project OERmelk doen we onderzoek naar het effect van veranderingen in het management van het melkveebedrijf op de voeding van de melkkoeien en daarmee op de kaaskwaliteit. 

De kaastobbe van Christa is 300 liter. Dat hebben we niet allemaal nodig voor de proef. Maar het bijzondere is dat Christa bijna even veel tijd kwijt is voor het verwerken van 50 liter voor de proef als de hele bak vol. Nou wat doe je dan? De boer die zijn melk ter beschikking stelt voor het onderzoek bedanken met kaas van zijn eigen bedrijf. 

 

En deze hoeveelheid kaas op onderstaande foto is dus gemaakt van die 300 liter. Nu lekker rijpen! Het kaasje dat Christa laat zien in haar hand bezit een gaatje. Zo volgt ze het rijpingsproces.🐄 Politiek en ondersteunen BIO

In een voorgaande nieuwsbrief had ik een link gedeeld over het onderzoek "Hoe Nederland biologische landbouw verwaarloosde", hierbij nogmaals de link. Ik kreeg namelijk veel positieve reacties op deze informatie.
 

Ik deel daarom nu het bericht (6 december 2023) van het Biohuis dat staat voor versterken, inspireren, beschermen en verbinden van de biologische sector. 

 

Voor biologische boeren pakken de GLB-subsidies om te verduurzamen ruim 25% lager uit dan eerder voorgespiegeld door de RVO. De biologische sector vindt het onbegrijpelijk dat de Minister ervoor kiest te korten op de premies voor activiteiten in het kader van biodiversiteit, waterkwaliteit en het klimaat. ‘Boeren moeten kunnen rekenen op een betrouwbare overheid. Met deze korting worden boeren die het hardst op weg zijn om bij te dragen aan oplossingen in absolute zin het meest gekort’, aldus Pipie Smits van Oyen, voorzitter Biohuis.Anita in actie call

Hoe belangrijk vind jij als consument dat boeren en verwerkers gecertificeerd zijn door de overheid om de naam BIO te mogen gebruiken. De zin en onzin van Certificering voor de consument. En dat geldt voor ondernemers als Harold Weistra, teler van de appelbes. En Mariëtte van Duijn die als verwerker van gecertificeerde kruiden niet de naam BIO mag gebruiken omdat zij als verwerker niet is gecertificeerd. Daar praten wij vanavond over. 

Hoeveel waarde hecht jij aan certificering van ons biologisch voedsel. Praat dan mee vanavond.

 

Wil je er nog bij zijn dat kan, want de Anita in Actie call staat vanavond gepland op dinsdag 12 december om 19.30 uur. Voel je welkom ook al heb je geen vragen op dit moment. 

 

Wie weet zie ik je vanavond online live!

 

Ik wil de nieuwsbrief van De Groene Winkelkar in mijn inbox ontvangen

Ik geef mijn favoriete boer door

Ik meld mij als boer direct aan
Geschreven op 12/12/2023
wendy