Even bijpraten 🐄

🐄 De eerste “OERmelk” voor de kaas is opgehaald! 

 

Vrijdagochtend 1 december om 06:00 uur vertrokken Christa (onze kaasmaakster) en ik uit Sauwerd met de auto vol lege melkvaten naar deelnemer van het project OERmelk Boer Arie Poot uit Tinallinge. Christa is een echte ambachtelijke kaasmaker en gaat de melk rauw verwerken. Daarom willen we de melk zo warm mogelijk ophalen.Ik ben heel erg benieuwd of jullie weten hoe warm de melk in de kaastobbe bij Christa terecht is gekomen. Dus rechtstreeks van de koe door de melkleiding, door het filter en in een melkvat, in de auto en weer overgeheveld in de kaastobbe. Wat een werk zul je denken. Ja en met veel plezier!

We begonnen om 06:30 uur op de boerderij van Arie Poot de melk in vaten te doen. Alle vaten in de auto meegenomen naar Christa en de vaten leeg gemaakt in de kaastobbe. Toen was het 08:00 uur.

PRIJSVRAAG 
Degene die de juiste temperatuur van de melk weet krijgt van mij het eerste stukje OERkaas opgestuurd.

Klik hier om jouw schatting door te geven.


Volgende week de uitslag van de juiste temperatuur.

🐄 Wist je dat?

Iedere bewerking die je aan de melk verricht, geeft altijd iets van kwaliteitsverlies. Daarom willen we bij het maken van de OERkaas de melk rechtstreeks uit de koe. Normaal wordt de melk opgevangen in een melkkoeltank, waarvan de temperatuur van de melk ongeveer 4 graden is. Op deze manier kan de boer 3 dagen zijn melk gekoeld bewaren op zijn erf. De tankauto komt dus 1 keer in de 3 dagen de melk ophalen voor verwerking. Iedere dag de melk ophalen zou te veel transportkosten met zich meebrengen.Zo hebben we de melk opgehaald.Dit is het resultaat van de opgehaalde melk!


Anita in actie call over de Skal certificering

De Anita in Actie call staat gepland op dinsdag 12 december om 19.30 uur. Ik heb Harold Weistra uitgenodigd om aanwezig te zijn. Hij is teler van Appelbes, een 110% natuurlijk product dat hij niet als BIO mag verkopen. In onze call hoor je de zin en onzin van certificering. 

 

De eerste aanmeldingen zijn al binnen, het gaat altijd door.

Aanmelden Anita in actie callDaarnaast heb ik zelf contact opgenomen met Skal Biocontrole, het bedrijf achter de Skal certificering en Bionext. 

Anita in actie call is een gratis online bijeenkomst via Zoom, waarin een actueel onderwerp over het echte verhaal achter ons voedsel besproken wordt. Wil je hierbij aanwezig zijn, geef dan via de groene knop onder deze tekst aan op wat voor tijdstip jou dat het beste past. 


Nieuwe boeren in de app

En achter de schermen gaat de invoer van de nieuwe boeren in de app van De Groene Winkelkar ook door. 
Piet en Angela verkopen oa appels. Voor de afzet zijn de appels soms te groot. Bij de huisverkoop is dat geen probleem. En Piet en Angela hebben hun eigen oplossing :
"Dan snijd je de appel toch door midden en eet je elk de helft!"

Ik wil de nieuwsbrief van De Groene Winkelkar in mijn inbox ontvangen

Ik geef mijn favoriete boer door

Ik meld mij als boer direct aan

Geschreven op 05/12/2023
wendy