Even bijpraten 🐄

🐄 Op boerderij Edzemaheerd genieten wij nog steeds na van de prijs die mijn dochter Agnes won,  De Beste Graslandboer van Nederland. Echt hele leuke reacties. Agnes liep buiten op het erf en toen hoorde ze een wandelaar roepen, "Agnes ik heb op je gestemd". Ze vond dat zo leuk te horen. Daar word je heel blij van. Dus mensen blijf de boer vertellen, wanneer je vindt dat zij of hij goed werk voor jou doet. Daar groeien wij van! Dat geeft ons arbeidsvitaminen die niet in een potje te koop zijn. 

 

🐄 Ik lees net een verhelderend artikel uit de Groene Amsterdammer.  BIO VOOR DE BUHNE. 

Nederland belooft biologische boeren te steunen, maar regelt amper Europees geld en kiest liever voor marginale ‘verduurzaming’ van intensieve landbouw. Onder verschillende kabinetten groeide de biologische sector de afgelopen decennia nauwelijks. 

 

Ik deel graag met bron vermelding de link. Mocht je meer willen weten van de historie waarom Nederland bijna onder aan de lijst staat van landen in de EU met productie van biologische producten, dan is dit een duidelijk verhaal. 

 

Vind je dit interessant beantwoord dan deze mail met YES.

 

🐄 Een eerlijke prijs. Ik breng nog graag even de podcast van Hendrik Jan Kieft onder de aandacht. Hierin schetst hij hoe moeilijk het voor de biologische kippenboeren is om een inkomen te verdienen, wanneer je de eieren afzet aan de supermarkt. Zij ontvingen 16 cent voor een ei terwijl de consument hier in de winkel 35 tot 55 cent voor betaald. Wanneer je eieren bij de boer koopt weet je in ieder geval dat iedere euro bij de boer terecht komt. Hierdoor steun je de boer direct en vaak hou jij meer over in je eigen portemonnee. Inmiddels is het bedrijf Kippenkieft overgenomen door de familie Prins. De eieren zijn nog gelukkig nog steeds biologisch. 

 

Luister zijn verhaal in de podcastaflevering 'Red het bio ei' met Hendrik-Jan Kieft, voormalig eigenaar van Kippenkieft. Via Spotify of via iTunes / Apple Music.

 

Wat maakt ons uniek?
De Groene Winkelkar onderscheidt zich in de markt door alleen producten van boeren in de app te vermelden, waar de herkomst bekend van is. Zo leren we de boer en het echte verhaal achter het product weer kennen. 


Als voorbeeld : Mariëtte van Duijn staat aan de start van De SmaakTuijn en is toegevoegd in onze app De Groene Winkelkar. Ze verkoopt heerlijke kruiden. Je kunt bij haar online bestellen en ze laat je bestelde kruiden bij jou thuis bezorgen. Ook heeft ze al twee verkooppunten.
 

Zij geeft in haar verhaal duidelijk de herkomst aan van haar kruiden, deze koopt ze in bij boerderij Het Blauwe Huis. Het Blauwe Huis Kruidenkwekerij is een biologische boerderij in Ruinerwold, zij telen al 40 jaar biologische kruiden. Mariëtte heeft zelf geen Skal goedkeuring. Daarom gebruikt ze ook niet het Skal keurmerk en noemt ze het 100% natuurlijk. 



Even een lesje : Wat betekent biologisch (Skal) certificeren?
Als je als producent een Skal certificaat hebt, mag je vermelden dat je biologische producten (BIO) verkoopt.

Wat houdt een Skal certificaat in?
Skal is een afkorting voor Stichting Keur Alternatief voortgebrachte Landbouwproducten. Skal heet officieel Skal Biocontrole. Zij zijn dé onafhankelijke stichting die er op toe ziet dat biologische producten in Nederland voldoen aan de wettelijke gestelde eisen. Ieder bedrijf wordt jaarlijks volledig gecontroleerd.

De Smaaktuijn verwerkt Skal goedgekeurde kruiden. Omdat de Smaaktuijn zelf haar eigen verwerkingsproces niet door Skal laat controleren mag de Smaaktuijn niet vermelden dat de kruiden BIO zijn. Wel dat ze op biologische wijze zijn geproduceerd. Dit maakt het wat ingewikkeld. 

in de app van De Groene Winkelkar kom je zowel Skal gecertificeerde bedrijven (BIO) als niet gecertificeerde bedrijven (Biologische Wijze) tegen. Als consument mag je hierin jouw eigen keuze maken. Dat kan alleen wanneer je weet hoe het zit. Lees daarom het verhaal van de boer erachter en bepaal zelf welke boer jij wilt belonen door zijn of haar producten te kopen.

 

Wanneer dit vragen oplevert laat het mij weten door te reageren op dit bericht. Dan kom ik erop terug.



Dit is het logo van Skal, deze is te vinden op Skal gecertificeerde producten.


Ik ben blij met ieder bedrijf in de app die zich inzet voor een beter milieu, klimaat, gezondheid en biodiversiteit. Om het duidelijk te brengen naar de consument vertel ik wel het eerlijke verhaal over certificering. Daarmee heb ik geen oordeel over de waarde van het product, maar probeer ik de consument een handje te helpen om de juiste keuze van aankoop te maken.

Wanneer hier andere opties voor zijn of heb jij hier andere ideeën over, laat het mij weten door te reageren op dit bericht. 

 





Geschreven op 10/11/2023